Sångerskan Zara Larsson har sedan några månader tillbaka avslutat samarbetet med mobilgiganten Huawei. Artisten förklarade lite mer om varför på TV4:as nyhetsmorgon som sändes den 4 Augusti. Företaget har nu även gått ut med att samarbetet ska ha varit tidsbegränsat och slutat gälla redan för ett år sedan. Intressant!

Året var 2019 när Larsson blev ansiktet utåt för det kinesiska mobilföretaget. Ett samarbete som kritiserats. Det finns nämligen starka bevis att den egentliga ägaren av märket, skulle vara kinas stat. Vilket fått fans till att tvivla på Zaras omdöme. Huawei nekar såklart alla anklagelser och beskriver sig själva som ett privat företag. De hänvisar även till att de inte är i beroendeställning till kinas myndigheter.

Den dolda sanningen om företaget

Men med tanke på att all facklig verksamhet utanför statlig kontroll är förbjuden i Kina, tror experter att Huawei är statskontrollerat om det ägs av en facklig kommitté, som företaget själva hävdar är fallet. I Kina har staten monopol på all facklig organisation. Speciellt via All-China Federation of Trade Unions. Med andra ord världens största fack. Vilket alla kinesiska fackföreningar är tvungna att tillhöra.

På TV4:as Nyhetsmorgon besvarade Zara Larsson kritiken. Nu när popstjärnan ser tillbaka på hela projektet ur ett professionellt och personligt perspektiv, inser hon att det inte är den smartaste affären hon gått med på. Hon vill nämligen inte stödja den kinesiska staten.

Huawei är till största del ett föremål för debatt eftersom de blivit anklagade för att ha spionerat åt den kinesiska staten. Företaget kommenterade debatten och nekade alla anklagelser. De hänvisar återigen till att de är ett “oberoende företag” som inte lyder den kinesiska staten.

Zaras negativa syn på Kina

Stjärnan har berättat att även om märket inte har några kopplingar till den kinesiska staten, är det hela svårt att bevisa eller motbevisa. Larsson är väldigt mån att inte stötta Kinas stat. Hon har länge velat anmärka på Kina, bland annat landets negativa handlingskraft i Hong Kong. Zara har hållit tillbaka sina åsikter på grund av sitt samarbete med mobilföretaget. Artisten är en ung kvinna som brinner för mänskliga rättigheter. Tyvärr har hon upplevt att folk kritiserar hennes negativa åsikter om Kina eftersom hon arbetade tillsammans med Huawei. Detta tar hårt på stjärnan. Därför ska alla hennes intjänade pengar från deras kollaboration gå till välgörenhet. 

Min personliga syn

I min mening förtjänar Stjärnan inte all kritik som blivit kastad mot henne. Det är många som varit blåögda när det kommit till Huawei och företagets sanna natur. Speciellt när den varit riktigt dold. Om vi inte visste hur skulle Zara kunnat veta?

Skrivet av Lovisa Svensson

Lovisa Svensson

Mitt namn är Lovisa Svensson (19 år) och jag är tjejen som alltid haft en passion för skrift. Att vara kreativ, men också social i mitt arbete skulle jag nog vilja påstå alltid varit en dröm för mig. Därav växte mitt intresse för sociala medier under tonåren. Idag förutom att skriva texter för Flighton AB på internet så arbetar jag med min egna Youtube kanal Defera. Där mitt intresse för filmskapande enbart för varje dag växer sig starkare.