Zara Larssons kollektion med märket Superdry del 2

Del 2

Modeindustrin är utan tveklöst världens största resurskrävande bransch men även den som är mest förorenad. Detta konstaterar europeiska miljömyndigheten EEA i Environmental Indicator report året 2014.

Den negativa miljöpåverkan som textil industrin ger är i högsta hugg kopplat till val av fibrer, men även hur det används vid produktion och avfallshantering.

För att framställa ett kilo textil krävs det

För att framställa ett kilo behövs omkring 7000-29 000 liter vatten beroende på olika metoder. Kemikalier blir använda i alla delar av produktionen när man ska omvandla tyg till ett nytt klädesplagg , vilket skadar de länder som håller i produktionen.

Oftast råder det vattenbrist i de länderna och är generellt sätt fattigare. Normal svensken använder upp till 14 kilo textil per år. Guldkant – (Superdry är REACH certifierat giftfri) . Att köpa nya kläder hela tiden är alltså väldigt farligt för vår miljö och skadar mer än vad det gör nytta.

Att ständigt köpa nya kläder vilket modeindustrin helst vill att vi efterföljer. Leder till överkonsumtion och att vi inte använder oss av klädesplaggen under en längre period. I fall om ett klädesplagg används 3 gånger så länge som den brukar. Då blir miljön bättre upp till 70%. Men problemet är att eftersom vi modeindustrin hänvisar till snabb mode så är kläderna inte så tåliga längre. Ofta faller de sönder efter en kort period. Allt är baserat på att man ska köpa nytt. Detta måste stoppas.

Det är inget direkt nytt snack att individer i vårt samhälle har överkonsumtion som vana. Därav är det ett bra Initiativ från Zara Larssons sida att samarbeta med ett märke som producerar ”tåliga” produkter. 

Fakta tagen ifrån Naturvårdsverket