Zara Larssons musik: borttagen från Kina

I Kina får invånare inte längre upp resultat när de söker efter ”Zara Larsson” hos streamingtjänsten Apple Music. Informationen har SVT valt att rapportera om. Denna åtgärd som Kina gjort sägs vara grundad på Larssons numera avbrutna samarbete med mobilföretaget Huawei. Ett företag som sägs spionera åt den Kinesiska staten, men förnekar kännedom. För några dagar sedan skrev jag ett inlägg om samarbetet. Där nämner jag hur Zara ångrar samarbetet och samtidigt ger Kinas myndigheter av olika anledningar kritik. I stället för att svälja kritiken och ta till sig den, då väljer Kina att potentiellt ha saboterat för stjärnan på annat håll. På ett sätt kan man ju förstå Kina det är ju aldrig kul att få kritik slagen i ansiktet som är så hård. Men grejen är att jag anser den behövas och efter detta inlägget kommer ni kanske tycka likadant.

Detta är tyvärr inte första gången Kina gör ett liknande drag. Artister som Lady Gaga, Zedd och Youtubes egna Pewdiepew har varit med om liknande. Pewdiepie, eller Felix Kjellberg som han egentligen heter har till och med blivit bannlyst från Kina. Varför? För att han skämtat på Kinas bekostnad och stöttat satir programmet “South Park”. Ett av seriens avsnitt skulle ha utspelat sig i Kina där karaktären Randy hamnar på ett omskolningsläger.

Omskolningsläger

Med hjälp av utredningar av Amnesty International och andra mänskliga rättighetsorganisationer har det visats sig att cirka en miljon människor har blivit placerade i omskolningsläger i Xinjiang. De flesta individer som blivit frihetsberövade är oftast uigurer, kazaker och andra till stor del muslimska grupper.

I lägren förekommer utsättning av hot och tortyr om de inte underkastar sig den påtvingade politiska indoktrinationen, som eventuellt består av att sjunga visor till kommunistpartiet och höja president Xi Jinping till skyarna. Tyvärr äts det som grädde på moset även fläsk varje fredag. Detta är sjukt respektlöst! Man kan inte tvinga andra människor att vara inom en specifik ram. Man måste kunna acceptera människor för vilka dem är. Men Kina verkar ha lite svårt att ta till sig det faktumet.

Enligt en lag som trädde i kraft 2017 kan ”onormal” skäggtillväxt, bärande av hijab så väl som sjal, regelbunden bön, neka alkohol betraktas som skäl för frihetsberövande. Hör ni hur sjukt detta låter? Det är ju helt och hållet fruktansvärt!

Kina bör skärpa sig

Landet har mycket att läsa sig speciellt när det kommer till mänskliga rättigheter. Att offentliga individer vågar stå upp för deras åsikter och ge kritik, det är guldvärt! Zara bland annat visste antagligen vad som stod på spel och att det inte skulle gynna henne karriärmässigt i landet, men hon gjorde det ändå. Vi behöver fler som henne så Kina äntligen vaknar upp och inser vad de faktiskt sysslar med.