Zara Larsson stöttar Black Lives Matter

Den svenska stjärnan Zara Larsson räds inte över att vara politisk i sociala medier eller intervjuer. 

Efter George Floyds avled i USA och de efterföljande protesterna blossat upp på internet, går Larsson emot polisens gärning och uttrycker sig på plattformen Twitter. Vilket Zara gör via att använda sig av det klassiska uttrycket ”ACAB”, vilket innebär ”all cops are bastards”.

Något som uppmärksammats extremt mycket det senaste är fallet på George Floyd. Han avled i samband med ett polisingripande. Händelserna blev filmat av en förbipasserande individ som inte kunde tro sina ögon. Videon började snabbt spridas på sociala medier och visade hur Floyd låg hjälplös på marken precis intill en polisbil. Samtidigt som en polis tryckte sitt knä mot högra sidan av Floyds hals. George Floyd uttryckte flera gånger att han inte kunde andas innan han dog. Floyd blev fasthållen i 8 minuter och 46 sekunder innan han kvävdes till döds. Händelsen har lett till omfattande protester mot att svarta utsätts för polisbrutalitet över hela USA.

Zara Larsson, 22, är en av de olika offentliga individerna som flitigt använt Twitter för att ge utlopp för sina åsikter vad gällande den afroamerikanska mannen George Floyd. Influensers har med hjälp av länkar, filmklipp och bilder spridit budskapet om hur fel gärningen var av polismannen.

I en stjärnans tweet väljer hon att rikta skarp kritik mot polisen i form av en klassisk förkortning, nämligen ”acab”, ungefär ”alla poliser är svin”.Larsson publicerar förkortningen i en tweet där hon kommenterar en annan Twitter-användarens inlägg om dåligt uppförande och transfobi inom de olika poliskårerna. ”Den här tråden är vidrig. Acab”, skriver popstjärnan. Larsson möts av flera tweets från fans som instämmer.

Artisten har även visat sitt brinnande intresse på Instagram där hon bland annat har givit beröm till den stora black lives matter-demonstrationen som nyligen hölls i Stockholm.

Black Lives Matter

Black Lives Matter, även förkortat BLM, är en människorättsrörelse som härstammar från USA. Rörelsen arbetar aktivt mot polisbrutalitet och den systematiska rasism som drabbar många mörkhyade afroamerikaner. Rörelsen fick en rivstart året 2013 när Patrisse Cullors, Alicia Garza och Opal Tometi påbörjade en kampanj under hashtaggen ”#BlackLivesMatter” på de olika sociala medieplattformarna Twitter och bland annat Tumblr. Efter det faktum att George Zimmerman friades på alla punkter för sjutton årige Trayvon Martins dödsfall.

Zimmermans hemska dåd

Datumet var den 26 februari året 2012 när afroamerikanska Trayvon Martin sköts ihjäl på en gata i Florida. Skottet som tog kål på honom avlossades av George Zimmerman. En vad man trodde reko kille som var kapten för ett medborgargarde i det inhängda bostadsområde där Martin valde att promenera på väg till en kompis.

 Zimmerman har alltid hävdat att han skjutit i nödvärn den kvällen. Han skulle nämligen baserat på nollinformation sett Martin som ett hot. Han larmade polisen och berättade om hur skum mannen såg ut att vara. Zimmerman valde därmed att gå efter Martin, trots att han blev avrådd. Efter detta blev det bråk och Zimmerman beslöt sig för att skjuta. Den kvällen släcktes en ung mans liv, enbart baserat på hans hudfärg. Detta hände tyvärr ofta och detta blev en form av bristningsgräns. Bara för att man har en mörkare hudton ska inte individer förvänta sig att man automatiskt är kriminell.

Rörelsen blev allt större

Rörelsen började få en mer nationell och internationell status året 2014 efter protesterna i Ferguson och New York ägt rum. Det som hade hänt var att oskyldiga svarta män vid namn Michael Brown och Eric Garner, dödats av poliser. Nu började allt fler rynka på näsorna och insåg att man var tvungen att göra något. Mellan 2014 och 2016 växte rörelsen till ett bredare nationellt nätverk och vid slutet av 2016 fanns det över 30 lokalföreningar utspritt i USA och Kanada.

BLM protesterar regelbundet mot polisvåld och att rättssystemet mördar svarta människor, men arbetar också aktivt för att på ett bredare plan gå emot så kallad rasprofilering. Enkelt förklarat så är det när människor systematiskt särbehandlas baserat på ras av poliser och rasdiskrimineras av det amerikanska rättssystemet.

Min personliga åsikt kring detta ämne är att året numera är 2020. Borde vi inte redan ha lärt oss vid detta laget att alla individer är lika mycket värda. Det är obeskrivligt pinsamt hur USA som är kallad möjligheternas nation försöker hämma den största möjligheten av dem alla. Nämligen friheten att se ut hur man vill. Man väljer inte vilken hudfärg man föds med och alla är lika mycket värda. Punkt slut.