Zaras nya album är inspirerad av ABBA

Zara Larsson har ett nytt album på G som hon säger är inspirerat av ABBA, en av de mest kända svenska popgrupperna genom tiderna.

Den svenska sångaren, 22, berättade om supergruppen som påverkade hennes nya dansspår ”Love Me Land” och hennes kommande album under en intervju med Good Morning America.

Zara medgav att hon lyssnade på ett brett spektrum av artister under sin uppväxt. Hennes personliga favorit av alla var Beyoncé. Men ett band som hon ångrar att hon inte lyssnade på mer var ABBA. Under årens lopp så tog hon bandets musik förgiven, men Stjärnan har nyligen upptäckt hur fantastiska bandet är och är lite starstucked

”När jag började lyssna på ABBA var jag lite… Vänta, de har lyssningar efter lyssningar och även om de skulle släppa sina äldre låtar i dagens samhälle på nytt, så skulle de fortfarande varit populära, de är tidlösa. Deras melodier och vilka budskap de ger ut är otroliga. ABBAs låtar är unika och roliga. ”sa Larsson om gruppen.

Inspirationen

”Till mitt nya album har jag lyssnat på hur de gör sina låtar, vad som kommer efter versen. Hur man strukturerar upp låtarna, i grund botten. De är nämligen antagligen lite friare än de flesta poplåtar idag”, säger hon.

Sångerskan påverkades av ABBA: s 80-tals hit ”Lay All Your Love on Me” när hon skapade sin senaste singel ”Love Me Land”.  Den nya låten handlar om att ta en chans att älska igen efter att ha bearbetat en svår upplevelse.

”Det handlar om att ta steget efter att du kanske varit i ett förhållande som inte var vad du ville att det skulle vara. Låten handlar om eventuellt att du gick sönder och det gjorde riktigt ont. Du upplever att du aldrig vill hamna i en liknande situation igen. Så du skyddar dig själv och tror att du inte kommer att vilja sätta dig själv på en sådan sårbar plats igen. Men plötsligt upptäcker du att den kärleks känslan är den bästa känslan i världen.

Ett släppdatum för Zaras ABBAs inspirerade album har ännu inte meddelats dessvärre.

Mer Info Om Gruppen ABBA

ABBA är en svensk popsupergrupp bildad i Stockholm 1972 av Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson och Anni-Frid Lyngstad.  Gruppens namn är en förkortning av de första bokstäverna i deras förnamn.  De blev en av de mest kommersiellt framgångsrika handlingarna i populärmusikens historia och toppade topplistorna över hela världen från 1974 till 1983. ABBA vann Eurovision Song Contest 1974 och gav Sverige sin första triumf i tävlingen. De är den mest framgångsrika gruppen som har deltagit i tävlingen genom tiderna.

Under bandets huvudsakliga aktiva år bestod det av två gifta par: Fältskog och Ulvaeus, samt Lyngstad och Andersson.  Med ökningen av deras popularitet drabbades deras personliga liv tyvärr, vilket så småningom ledde till att båda äktenskapen kollapsade. Förändringsförhållandena återspeglades i gruppens musik, med senare kompositioner med mörkare och mer introspektiva texter. Efter att ABBA upplöstes uppnådde Andersson och Ulvaeus framgång med att skriva musik för musikalscenen, medan Lyngstad och Fältskog bedrev solokarriärer. Cirka Tio år efter upplösningen släpptes en samling, ABBA Gold, som blev en världens bästsäljare.

Mamma Mia!

1999 anpassades ABBA: s musik till den framgångsrika musikalen Mamma Mia! som också turnerade över hela världen. Tack vare musikalens succé beslutade man att skapa en film med samma namn. Filmen släpptes året 2008 och blev den mest inkomstbringande filmen i Storbritannien det året.  En uppföljare, Mamma Mia!  Here We Go Again, släpptes 2018. Samma år meddelades att bandet hade spelat in två nya låtar efter 35 år av att vara inaktiva.

Den stora populariteten

ABBA anses vara en av de mest sålda musikgrupperna genom tiderna. Med en försäljning från 150 miljoner till över 350 miljoner sålda skivor. ABBA var den första gruppen från ett icke-engelsktalande land som uppnådde konsekvent framgång i diagrammen för engelsktalande länder, inklusive USA, Storbritannien, Irland, Kanada, Australien, Nya Zeeland och Sydafrika. De är det bästsäljande svenska bandet genom tiderna och är ett av de bästsäljande banden med ursprung i kontinentala Europa. ABBA hade åtta album nummer ett i rad i Storbritannien.  Gruppen fick också betydande framgångar i Latinamerika och spelade in en samling av deras hitlåtar på spanska.  ABBA hedrades vid 50-årsjubileet för Eurovision Song Contest 2005, då deras hit ”Waterloo” valdes till den bästa låten i tävlingens historia. Gruppen infördes i Rock and Roll Hall of Fame 2010. Året 2015 infördes deras sång ”Dancing Queen” i inspelningsakademins Grammy Hall of Fame.