Zara Larsson och Carolas låt ”Säg mig var du står”

Ja nu var det allt ett tag sedan Zara framträdde ”Säg mig var du står” tillsammans med slager drottningen Carola Häggqvist. Trots att framträdandet skedde via TV4:as ”Light Night Concert” i somras så har vi lyssnare svårt att släppa taget om låtens svängiga melodier riktigt än. Speciellt eftersom det tidigare varit en av Carolas succé hits.

Men visste ni att det faktiskt inte var Häggqvists låt från början? Utan artisten Anita Meyers. Låten skrevs 1981 av Piet Souer och blev Carolas cover då hon gav ut albumet ”Främling” som bland annat var och fortfarande är ett fantastiskt album.

Mer om Carola

Carola Häggkvist, föddes den 8 september året 1966 i Stockholm och är en känd sångare. Under åren har hon släppt hitlåtar som”Fångad av en stormvind” ”Främling” och den självklaraste hiten enligt mig ”Evighet”.

Genombrottet kom via den slående segern inom Melodifestivalen där den vinnande låten blev ”Främling” som nu sitter djupt inbakade i våra hjärtan. Låten kom att sälja över imponerande en miljon exemplar och är det bästsäljande albumet någonsin i Sverige. Eftersom den är tidlös liten som ABBA så går Carola inte riktigt ur modet.

Avslutade studierna

När den fantastiska sångerskan tävlade i Eurovision Song Contest ledde dey till en tredje plats. Under showen var det omkring 6,1 miljoner TV-tittare vilket är ett massivt antal. 84 procent av Sveriges befolkning skådade sändningen, vilket blev ett nytt rekord för det svenska folket. Men vilka kan klandra oss, vi insåg att vi hade en stor chans att vinna och kolla, vi kom ju väldigt högt upp.

Albumet ”Runaway” blev en framgångssaga och nådde tredje platsen på försäljningslistan, hurra! Albumet såldes i 230 000 exemplar inom Skandinavien. Carola är en sådan insperation och hennes namn spred sig ut i världen. Men de som älskade hennes om mest tror jag varit oss skandinavism bor. Carola har varit som en gud, speciellt för oss svenskar. Hennes röst har gjort de kyliga vintrarna snäppet varmare.

Livets Ord


Nyhetsrapporteringen kring vår älskade Carola har intressant nog inte enbart kretsat kring hennes musikaliska begåvning. Utan mycket har handlat om hennes kopplingar till fri kyrkor och sekten Livet Ord. Något som väckte en del anmärkningsvärda frågor kring artisten var absolut inte att hon trodde på gud, många tror på honom eller henne för delen så det faktumet brydde sig individer inte om. Utan det var det faktum att hon gick ett steg över gränsen i mångas ögon. Varför jo för hon sysslade med bland annat exotism. Ja ni hörde rätt!! Det cirkulerade en inspelning av en satanisk exorcism som spelades in av Livets Ord med Carola i huvudrollen Sändningen väckte stor uppmärksamhet. Folk tyckte hon var lite udda. Men samtidigt fortfarande älskvärd såklart.

Carola och livets ord

Carola valde att lämna livets ord under året 1995.

Vill du veta mer om Carola Häggqvist?

Passa då på att läsa boken ”Stranger” som publicerades våren 2012. Den beskrivs lite mer som en fenomenstudie. För det är något som Häggqvist är, ett stort härligt fenomen. Boken är skriven av journalisterna Andreas Ekström och Johanna Koljonen och publicerad av Weyler.

Kort och gått kan jag säga att Carola betytt så otroligt mycket för mig under min uppväxt. Precis så hon betytt mycket för andra som har växt upp med hennes musik. Hon är slagerdrottningen som fick individer som inte gillar musikgenren att falla pladask.